Οι Σπέτσες (καθαρεύουσα Σπέτσαι), είναι ιστορική νήσος κοντά στην Αργολική χερσόνησο, δεξιά της εισόδου του Αργολικού κόλπου, σε απόσταση 1,5 μιλίου από την Ερμιονίδα και 50 μιλίων από τον Πειραιά. Τις Σπέτσες απαρτίζουν τρεις ακόμη νησίδες: η Σπετσοπούλα, ο Άγιος Ιωάννης και το Μικρό Μπούρμπουλο.

Loyola-University-New-Orleans-College-of-Law-Spetses-night-header-imageΠρωτεύουσα είναι η ομώνυμη πόλη της νήσου που αποτελεί Δήμο στον οποίο υπάγονται οι συνοικισμοί: Αγία Παρασκευή, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιοι Απόστολοι, Αδοσίδον, Βρέλον, Έλωνας, Ζωγερία, Λιγονέρι, Παραπόλα, Τζήλα, η γυναικεία Μονή Αγίων Πάντων και η νησίδα Σπετσοπούλα ιδιοκτησίας της Οικογένειας Νιάρχου.

«Στο νησί δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα και τα μόνα που μπορεί να συναντήσει κανείς είναι τα ταξί. Θα πρέπει να μετακινηθείτε είτε με άμαξα, είτε με μηχανάκι που είναι και το συχνότερο μεταφορικό μέσο των Σπετσών»

Στην αρχαιότητα ονομάζονταν «Πιτυόνησος» και «Πιτυούσα». Το σημερινό όνομά της πήρε από τους ναυτικούς του Μεσαίωνα Καταλανούς, Γενουάτες και Ενετούς. Οι Φράγκοι την αποκαλούσαν «Ιζόλα ντι Σπέσια» ή «Ιζόλα ντι Σπέσια» (=αρωματοφόρος νήσος). the-sea-and-the-houses-by-the-port-of-spetses

«Κατ΄ άλλη εκδοχή το όνομα προήλθε από το «Πέτσα» (Πετσιώτες) που φέρεται ως αρβανίτικος γλωσσικός αναγραμματισμός του αρχαίου ονόματος Πιτυούσα»

Οι Σπέτσες στις μέρες μας γνωρίζουν μεγάλη αναγνώριση τουριστικά αφού θεωρούνται από τους πιο πολυσύχναστους προορισμούς για την χώρα μας αλλά και από την ξένη αγορά. Είναι το κοσμοπολίτικο διαμάντι του Αργοσαρωνικού και αυτό αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός οτι είναι επιλογή και τον κοσμοπολίτικων ελλήνων και ξένων τουριστών.

spetses-01