Το Πόρτο χέλι είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό της Πελοποννήσου απέναντι από τα νησιά Ύδρα – Σπέτσες. Βρίσκεται στα νότια του νομού, σε απόσταση 85χλμ. από το Ναύπλιο, χτισμένο σε φυσικό λιμάνι δίπλα στα ερείπια της αρχαίας πολιτείας των Αλιέων.

Ανήκει στο δήμο Ερμιονίδος και ο πληθυσμός του είναι 1.900 κάτοικοι. Αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας και διαθέτει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή.

Ιδανική περίπτωση για ιδιοκτήτες θαλασσίων σκαφών καθώς το λιμάνι διαθέτει πολύ καλή υποδομή.

Porto-Heli-agnee-1

Η περιοχή διαθέτει καταγάλανα νερά όπως οι περιοχές του Αγ. Αιμιλιανού με το γραφικό εκκλησάκι, η πανέμορφη Χηνίτσα, η Βερβερόντα και η Κόστα.

Το Πόρτο χέλι είναι διεθνώς γνωστό για τις πευκόφυτες ακτές που το περιβάλλουν, για τις καθαρές θάλασσες και το υπέροχο κλίμα του. Ζεστός χειμώνας με σπάνιες βροχοπτώσεις και μεγάλη καλοκαιρινή περίοδο χωρίς υγρασία που διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβρη.

Η περιοχή έχει πάρει βραβείο από την Ε.Ε. με τρείς σημαίες και το χρυσό αστέρα.

Αξίζει να αναφερθεί η σημαντική αρχαιολογική σκαπάνη που έλαβε μέρος στην περιοχή του Πόρτο Χελίου στον χώρο όπου υπήρχαν μαρτυρίες για την αρχαία πόλη των Αλιέων.

Οι αρχαιολογικές αυτές ανασκαφές έφεραν στο φως αρχαία κτίσματα όπως την Ακρόπολη των Αλιέων,λιμενικά έργα και κτίσματα ,δυστυχώς όμως δεν υπήρχαν πολλές αναφορές για τους Αλιείς ,παρά μόνο κάποιες επιθεματικές πλάκες στο ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο ,και κάποιες σκόρπιες αναφορές από περιηγητές της εποχής. Μία από αυτές ήταν και του Παυσανία που απλά αναφέρει την πόλη «Αλίκη» που ήταν ερημωμένη.f0609669

Από το 1962, η Αμερικάνικη Αρχαιολογική Σχολή άρχισε υποβρύχιες έρευνες με την τελευταία να έλαβε χώρα πριν από μερικά χρόνια.

Στην περιοχή αυτή η επιφάνεια της θάλασσας έχει ανέβει από την αρχαιότητα κατά 2μ. καλύπτοντας την ακτή σε βάθος 50 περίπου μέτρων.

Από το Πόρτο Χέλι η Ερμιόνη βρίσκεται σε απόσταση 16χλμ, οι μαγευτικές Σπέτσες 5χλμ μέσω Κόστας, και η Ύδρα είναι σε μια απόσταση 30 λεπτών. n2

Αξίζει η επίσκεψη στο διάσημο σπήλαιο Φραγχθί στην Κοιλάδα για φρέσκο ψάρι, στους ανεμόμυλους στο Κρανίδι, στις σπηλιές των Διδύμων, στην Μονή του Αυγού,στις Μυκήνες (100χλμ) και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου 55 χλμ όπου εκτός από το θέατρο μπορείτε να επισκεφτείτε και την Νέα Επίδαυρο και να απολαύσετε τοπικά εδέσματα.